onsdag, mars 12, 2008

leta inte, du kommer finna den

En snubbe sa en gång till en man som sa det till en vän till mig att hans klasskompis hade skrivit ett nationellt prov i svenska. Uppsattsen handlade om mod. Att man skulle förklara vad ordet betydde och vad de innefattade.

Mannen som skrev provet tolkade svaret med en viss klokhet. En fin klokhet, som inte behövde någon ansträngning, ingen så kallad skrivkramp eller någon nervösistet. Därav fyra bokstäver kan reflektera några A4 fast i en sammanfattning. Mannen som skrev uppsattsen skrev en sammanfattnig på fyra enkla bokstäver, fyra. Som gav honom ett betyg som kanske ingen aning hade kunnat förklara bättre.

Det beundrar jag. Så vad är mod? Är det när man hoppar från 10:meter i hopptonet och känner sjöns iskalla botten med fötterna eller när man är ett litet barn och ska rymma hemmifrån? Är det när man står upp för någon annan eller är mod en slags överskattning?

I mina ögon är mod något vackert. Som finns i allt, i vissa människor befinner den sig i skuggorna. Som inte visas men finns där. Redo att betraktas & upptäckas. Mannen som skrev uppsattsen skrev fyra enkla ord. Fyra fina ord. Fina.

" det här är mod "